Sópehely

Granola kicsit másképp

2018. október 05. - Sópehely

Nagy granola rajongó vagyok. Szeretem reggelire, csak úgy nassolni, de amit a leginkább szeretek benne, az a készítése. Amikor az egész házat átjárja a fűszeres, ropogós magvak illata. Nem szeretek csak úgy nekiesni a készítésének, számomra ez egy rituálé, aminek mindig megadom a módját. Először rendet kell tennem a konyhában, majd csinos kis kerámiatálkákba előkészíteni a hozzávalókat és amikor a szemem már kigyönyörködte magát a látványban, na akkor állhatok neki magának a sütésnek. Próbáljátok ki, igazi flow élmény:).

És ez mitől más egy kicsit? Elsősorban azért, mert a megszokottól eltérően zabpelyhet egyáltalán nem teszek bele, így például a gluténérzékeny sógornőm is nyugodt szívvel ehet belőle. Másodsorban pedig azért, mert édesítésnek csak juharszirupot és mézet használok, cukrot ebbe más formában nem teszek.

 

Kardamomos, fahéjas hajdina-granola birsalmasajttal

 

hajdinas_granola_hozzavalok.jpg

 

Egy kis edényben alacsony hőfokon összemelegítek 3 ek juharszirupot, ugyanannyi mézet 5 púpos ek kókuszzsírral (figyeljetek arra, hogy ne legyen finomított). Teszek bele egy csipet sót, egy kk fahéjat és egy negyed kk őrölt kardamomot. A vanília is jó barátja, ha van, akkor tegyetek bele. Csak addig melegítem, amíg minden szépen el nem olvadt.

Egy nagy tálba beleöntök fél kg nyers hajdinát és jöhetnek bele az olajos magvak. Ezek tetszés szerint variálhatók, most került bele 100 g napraforgómag, 100 g negyedekbe vágott dió, 50 g tökmag, egy kevés szezámmag és lenmag is. És kókuszcsipsz. Egy jó nagy marékkal. Ha lehet, akkor ezt ne hagyjátok ki. Nagyon meg tudja bolondítani az amúgy is izgalmas ízvilágot. Most már csak összeöntöm a két tál hozzávalóit, jól összeforgatom és sütőpapírral fedett tepsire borítom. Mielőtt a 180 fokos előmelegített sütőbe tenném, szépen elegyengetem a masszát. Nagyjából 25-30 perc kell neki, de ez is, mint minden, sütőfüggő. Higgyétek el, hogy az illatából és a színéből érezni fogjátok:). Mikor késznek ítélitek, vegyétek ki a sütőből és hagyjátok teljesen kihűlni. Ilyenkor ne kavarjátok már át, mert akkor teljesen szétesik. Csak ilyenkor tegyetek hozzá apróra vágott birsalmasajtot, mazsolát vagy bármilyen aszalt gyümölcsöt. Amikor kihűlt teljesen, tegyétek csatos üvegbe, mert hajlamos arra, hogy megpuhuljon, ha kint marad. 

 

hajdinagranola2.jpg

 

Zabkása feltétnek is zseniális:)

 

granola3.jpg

 

És a zöld smoothie-t is finom reggelivé alakítja:)

 

granola5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sopehely.blog.hu/api/trackback/id/tr2714283009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása