Egyszerűen és szépen lehet tálalni, könnyen kalkulálható a mennyiség, előre elkészíthető és nem nagy kunszt elkészíteni. Milyen köretre gondoltam? Igen, ez a muffin. Mégpedig a sós változata. Ami természetesen nemcsak köretként, hanem önmagában bármelyik étkezésre is zseniális. Arról nem is beszélve, hogy azt teszek bele, ami otthon van. Nem vásárolok be hozzá, hanem felhasználom a hűtőben szép türelmesen várakozó zöldségeket, megmaradt darab sajtokat, a különféle liszteket és a zöldfűszereket. Nagyon hálás étel. És ami a legeslegjobb benne, hogy a reszelt friss cukkininek (vagy céklának, répának, brokkolinak...) köszönhetően napokig friss marad.
225 g lisztet (én a sima fehérliszt mellé tettem köles-és hajdinalisztet is) összekeverek 1 csapott teáskanál sütőporral és egy fél teáskanál szódabikarbónával. Megy hozzá még egy jó nagy csipet só, feketebors és frissen reszelt (vagy nem) szerecsendió. Egy másik tálba mennek a nedves hozzávalók: 1 dl kefír, 1 dl olívaolaj és 3 tojás, alaposan összekeverve a hármat.
2 kisebb cukkinit hámozatlanul lereszelek a reszelő kisebb lyukú oldalán, hozzádobok egy jó nagy maréknyi felengedett zöldborsót és ha találok a hűtőben sajtot, akkor abból is reszelek 6-7 dkg-ot. Minél erőteljesebb ízű, annál jobb. Mehet még bele friss petrezselyem, kakukkfű vagy bazsalikom is.
A 3 tál hozzávalóit gyorsan összeforgatom, de nem dolgozom túl, mert könnyű, levegős tésztát szeretnék sütni.
Muffinformába kanalazom őket (Nigellától tanulva fagyiskanállal a legjobb) és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre. Ilyen szépek lesznek:
Jó étvágyat hozzá, akár köretként, akár magában;)