Egy hete megfőztem egy fél kilónyi lila krumplit. Ettem belőle serpenyőben lepirítva, zöldségekkel felturbózva. Került savanyúkáposzta-levesbe egy kis fehérbab társaságában. Ma reggel azonban még mindig árválkodott pár hámozott darab a hűtőben. Tudtam, hogy ha ma nem kezdek vele valamit, akkor már nem is fogok tudni. Azt viszont, hogy ételt kidobjak, nem nekem találták ki. Bevallom, én nagyon szeretem ezeket a helyzeteket: olyan kreatív energiák szabadulnak fel bennem ilyenkor, aminek nagy hasznát tudnám venni az élet egyéb területein is... Nem is gondolkozom, a kezeim önállóan nyitják a hűtőt, kutatnak a kamrapolcon, vesznek elő fűszereket, én meg nézem át, hogy mi az, amit mindenképpen el kellene már használnom. Mindenféle előtervezés nélkül így készült ma spanyol tortilla. Lila burgonyából. Került még bele zöld kaliforniai paprika, sok-sok fokhagyma, a harmónia kedvéért lila salotthagyma is. A tetejére pedig gomolyasajt.
Félkarikákra vágtam 2 kis darab lila salotthagymát, 3 nagy fokhagymát és felkockáztam egy kalifoniai paprikát. Jelen esetben, zöldet. Kis olívaolajon gyorsan megpároltam, rádobtam a felkarikázott krumplikat, sóztam, borsoztam, kicsit átforgattam és 3 felvert tojást ráöntöttem. Hagytam pár percig a tűzhelyen, majd betettem 180 fokra a sütőbe, miután rátettem a sajtszeleteket. Pár perc, és készen is volt. Jól áll neki még egy kis olívaolaj és persze egy kis sópehely is;)