Sópehely

A sült cékla kettős élete

2018. augusztus 10. - Sópehely

Szeretem a céklát. Már gyerekként is az volt a kedvenc savanyúságom, igaz, akkor még a klasszikus formában. Amikor megismerkedtem pár évvel ezelőtt a sült verziójával, hirtelen a lehetőségek tárháza nyílt meg előttem: mennyi mindent lehet kezdeni ezzel a gyönyörű színű zöldséggel. Sok mindent kipróbáltam már, ez az egyik örök kedvenc. Nemcsak nekem, hanem annak is akinek már készítettem:)

Kecskesajtos, céklás leveles tészta

Ennél az ételnél is több részletre oszthatjuk a teendőket. Én már előző nap megsütöttem a céklákat, úgy, hogy miután megmostam őket, egyesével alufóliába csomagoltam és így tettem a forró, 200 fokra előmelegített sütőbe. Majdnem 1 órára volt szükségük, hogy puhára süljenek. Érdemes mindig jóval több darabot megsütni, mint amennyire szükségünk lesz, mert türelmesen várakoznak a hűtőben akár 1 hétig is, mire újra süthetnékünk támadna.

cekla.jpg

A krémhez ezúttal szemcsés túrót (cottage cheese), krémsajtot, mustárt, citromot, petrezselymet, sót, borsot kevertem össze, közben persze gyakran kóstolgattam, amíg elég ízletesnek nem éreztem.

krem.jpg

A (most) készen vett leveles tésztát hosszában kettévágtam, minden oldalát villával lenyomkodtam és tojással lekentem, a közepét pedig alaposan megszurkáltam, hogy a levegő sütés közben el tudjon távozni. 10-15 percig sütöttem 180 fokos hőfokon. Ilyenkor még nincs kész, ez csak az úgynevezett vaksütés.

hozzavalok.jpg

Innentől már a kreatív építkezés szakasza következik, azaz a különféle hozzávalók rétegezése, összeállítása.

A kihűlt tésztára kenjük a krémet, egy rétegben rátesszük a nem túl vastag céklaszeleteket, rámorzsoljuk a friss kecskesajtot (vagy fetát, camambert-féle sajtokat), megszórjuk tört dióval és vékony sugárban, óvatosan rácsorgatunk mézet és valami jóféle sűrű balzsamecetet. Ezeket ne vigyük túlzásba, mert nagyon elviheti az ízeket és itt most a cékla a főszereplő:)

 

sutes_elott.jpg

Készen is vagyunk, most már csak össze kell sütni az egészet 180 fokon, amíg a dió meg nem pörkölődik egy kissé.

keszen_ceklas.jpg

ceklas_keszen_tanyer.jpg

És miért kettős a cékla élete? Mert minimális ráfordítással, percek alatt isteni saláta is összedobható ugyanezekből a hozzávalókból: a tészta helyett most bébispenót és kevert saláta adja az alapot, a rétegek megegyeznek, egyedül csak a krém nem kap szerepet most.

Sült céklás, kecskesajtos, diós saláta

 

sali.jpg

És természetesen tálalásnál egy kis sópelyhet szórjatok mindkét étel tetejére:). 

A bejegyzés trackback címe:

https://sopehely.blog.hu/api/trackback/id/tr1514173605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása