Szeptember elseje van és esik. A gyerekek ma iskolába mentek. Milyen általános és semmitmondó mondatok. Lennének, ha nem 2020-ról lenne szó;). Ez a zöldbabfőzelék is ilyen: látszatra olyan kis semmilyen, minek beszéljünk róla típusú. De korántsem az, hanem gazdag, érdekes textúrájú, intenzív ízvilágú és nagyon egészséges. Miért is? Három téren is újítottam rajta. Először is, sűrű kókusztejjel készül, másodsorban csicseriborsóliszt sűríti és nem utolsósorban pedig frissen főzött, roppanós kukorica gazdagítja. Így azért már adhatunk neki egy esélyt, nem?
Apróra felvágtam egy kisebb hagymát és 2-3 gerezd fokhagymát, majd olívaolajon elkezdtem párolni. Rádobtam egy karikára vágott sárgarépát, 1-2 percig még kavargattam őket együtt, majd mehetett rá a friss zöldbab is egy icipici füstölt paprika társaságában. Természetesen sóztam, borsoztam is. Tettem hozzá annyi vizet, hogy még ne lepje el, majd fedő alatt 10 perc alatt megpároltam. Én szeretem, ha a zöldségek épp csak annyira puhulnak meg, hogy a roppanósságukat sem vesztik el. Hozzádobtam egy megmaradt kukorica leszedett szemeit is. Egy evőkanál csicseriborsólisztet kikevertem kb. 1 dl kókusztejjel, majd hőkiegyenlítéssel hozzákevertem a főzelékhez. Kapott még jó sok citromlevet és petrezselymet, ízfokozóként és díszítésnek is. Pici olívaolaj a tetejére csurgatva egy csipetnyi sópehellyel és kész is a végtelenül egyszerű, de fejedelmi ebéd.