Sópehely

Csokis kuglóf, 2.0-ás verzió

Hogyan rejtsünk zöldséget a süteményekbe és álcázzuk mindezt csokoládéval?

2018. november 13. - Sópehely

Mi, a férjemmel (majdnem) minden ételt szeretünk. Szeretek sütni, főzni, teszem is mindezt napi szinten. Ha valamiben, akkor a konyhában igazán otthon érzem magam és a kreatív énemet is itt tudom a legjobban kiélni. A gyerekeim is nagyon szeretnek enni, a baj abból adódik, hogy a lányom rettenet válogatós, elsősorban ami a zöldségeket illeti.... Na, ilyenkor fordul elő, hogy "csalni" kényszerülök: ha apróra reszelem, akkor nem is igazán látszódik a cukkini és a répa a lasagna paradicsommártásában. És az avokádó is szépen belesimul a tonhalas tészta mártásába....

Most következzen az egyik kedvenc édességük, a csokis kuglóf, melynek tésztájában tetemes mennyiségű sült cékla bújik meg. De pssszt, erről nem szabad tudniuk:;

 

ceklas_kuglof_keszen_egesz.jpg

 

Hozzávalók (egy közepes kuglófformához):

2 közepes cékla, megsütve

100 g vaj, megolvasztva

100 g étcsoki (legalább 70%-os kakaótartalommal)

100 g nádcukor

75 g finomliszt

25 g hajdinaliszt

30 g cukrozatlan kakaópor (22%-os)

1,5 tk sütőpor

2 nagy tojás

csipet só

vanília

nyers_cekla_zacskoban.jpg

 csoki_vagodeszkan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A száraz hozzávalókat, azaz a kétféle lisztet, kakaóport, apróra vágott étcsokit, sütőport és a sót egy tálba teszem és összekeverem.

Robotgéppel habosra keverem a cukrot a tojással, amíg legalább duplájára nő a térfogata és kivilágosodik.

A céklát összeturmixolom a megolvasztott vajjal és a cukros tojáshabhoz forgatom.

Most jöhet a száraz egyveleg, fakanállal, óvatosan, laza mozdulatokkal ezt is hozzáteszem a tálba.

Nagyon fontos, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, különben kemény lesz, nem pedig habos és levegős.

Befejezésként beleöntöm a kivajazott formába és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe, körülbelül 45 percre. Akkor jó, ha már nem ragad a beleszúrt hústűre.

 

 

ceklas_kuglof_nyersen_forma.jpg

 

Kiveszem a sütőből és pár percig pihentetem, mielőtt a formából kiborítanám egy tálra.

 

ceklas_kuglof_keszen_no_sugar.jpg

ceklas_kuglof_keszen_forma_alatt.jpg

 

 

ceklas_kuglof_szelet.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sopehely.blog.hu/api/trackback/id/tr7814369859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása