Mi, a férjemmel (majdnem) minden ételt szeretünk. Szeretek sütni, főzni, teszem is mindezt napi szinten. Ha valamiben, akkor a konyhában igazán otthon érzem magam és a kreatív énemet is itt tudom a legjobban kiélni. A gyerekeim is nagyon szeretnek enni, a baj abból adódik, hogy a lányom rettenet válogatós, elsősorban ami a zöldségeket illeti.... Na, ilyenkor fordul elő, hogy "csalni" kényszerülök: ha apróra reszelem, akkor nem is igazán látszódik a cukkini és a répa a lasagna paradicsommártásában. És az avokádó is szépen belesimul a tonhalas tészta mártásába....
Most következzen az egyik kedvenc édességük, a csokis kuglóf, melynek tésztájában tetemes mennyiségű sült cékla bújik meg. De pssszt, erről nem szabad tudniuk:;
Hozzávalók (egy közepes kuglófformához):
2 közepes cékla, megsütve
100 g vaj, megolvasztva
100 g étcsoki (legalább 70%-os kakaótartalommal)
100 g nádcukor
75 g finomliszt
25 g hajdinaliszt
30 g cukrozatlan kakaópor (22%-os)
1,5 tk sütőpor
2 nagy tojás
csipet só
vanília
A száraz hozzávalókat, azaz a kétféle lisztet, kakaóport, apróra vágott étcsokit, sütőport és a sót egy tálba teszem és összekeverem.
Robotgéppel habosra keverem a cukrot a tojással, amíg legalább duplájára nő a térfogata és kivilágosodik.
A céklát összeturmixolom a megolvasztott vajjal és a cukros tojáshabhoz forgatom.
Most jöhet a száraz egyveleg, fakanállal, óvatosan, laza mozdulatokkal ezt is hozzáteszem a tálba.
Nagyon fontos, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, különben kemény lesz, nem pedig habos és levegős.
Befejezésként beleöntöm a kivajazott formába és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe, körülbelül 45 percre. Akkor jó, ha már nem ragad a beleszúrt hústűre.
Kiveszem a sütőből és pár percig pihentetem, mielőtt a formából kiborítanám egy tálra.